Green Mobilty Shift: Adfærdsdesign skaber grønnere transportkultur i Gladsaxe og Ballerup

Der bliver taget nye greb i brug, når Gladsaxe sammen med Ballerup Kommune arbejder for at få flere medarbejdere i virksomhederne til at vælge en mere grøn og aktiv måde at transportere sig på.

Sammen med Movia, Artelia Denmark i Gladsaxe og Ambu A/S i Ballerup, er der med initiativet Green Mobility Shift sat en bevægelse i gang, der gør det naturligt for flere medarbejdere at overveje, om de kan transportere sig mere bæredygtigt på gåben, cykel, med bus, tog eller samkørsel.

De nye greb har afsæt i adfærdsforskningen, som viser at ved at skabe gode oplevelser, give anerkendelse og at gøre det nemt, er det lettere at ændre folks vaner fremfor traditionelle informationskampagner. Samtidig er det afgørende at arbejde indgående med både lederne og medarbejdernes mentale og fysiske barrierer. Derfor har virksomhederne Artelia og Ambu i samarbejde med adfærdskonsulenter fra Bro arbejdet med at skabe en transportkultur, hvor grøn og aktiv transport er nemt og motiverende for alle i organisationen.

Helle Dueholm Danekilde, HR-chef i Artelia Denmark, er begejstret for, at de har været første casevirksomhed: – Der er sat en bevægelse i gang i vores kultur for, hvordan vi transporterer os. Vi accepterer ikke bare, at kollegaerne tager bilen uden grund. Vi taler mere om, hvordan vi transporterer os, og det har gjort det mindre tabubelagt. Vi har fx tænkt de grønne transporttilbud ind i vores pre- og onboarding, og vi har fjernet nogle af de praktiske barrierer, der kan hindre valget af de grønnere løsninger.

Katrine Hartmann-Petersen, lektor i mobilitet og byudvikling fra Roskilde Universitet og forsker på projektet, anerkender den innovative tilgange: – Green Mobility Shift-initiativet i Gladsaxe og Ballerup er nytænkende, fordi de arbejder i dybden med at forstå både ledelsens og medarbejdernes mentale barrierer i forhold til deres transportvaner. Det gør det nemmere at finde nye løsninger til, hvordan adfærden kan ændres og der kan skabes en ny transportkultur i virksomheden.

– I Gladsaxe har vi et mål om at reducere biltrafikken, da trafikken forurener, skaber støj og trængsel. Det kræver, at vi alle tager aktivt stilling til, hvordan vi kan transportere os mere grønt. Det er svært for os alle at ændre vaner. Derfor er det utrolig positivt med et innovativt initiativ som Green Mobility Shift, hvor virksomheder som Artelia og Ambu går forrest og skaber en ny transportkultur, hvor bilen ikke længere er det automatiske valg, siger borgmester Trine Græse fra Gladsaxe Kommune.

Green Mobility Shift initiativet gennemfører testcases i seks organisationer og skal munde ud i et koncept med konkrete anbefalinger til, hvordan der kan skabes nye og permanente grønne transportvaner. Dette skal gøre det lettere for andre organisationer at arbejde med at skabe grønnere transportvaner.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *